Alla inlägg under juni 2007

Av Tant Tagg - 17 juni 2007 11:41

Nu har det blåst kuling i Världens Ände i en hel vecka.

Allt har blåst sönder.

Till och med irisarna har lagt sig ned.

Vädret har återgått till det för årstiden normala.

Men torkan består.

Bönderna är klara med höet

Av Tant Tagg - 16 juni 2007 18:30

Nu har det varit kalas igen!

Av Tant Tagg - 15 juni 2007 15:36

Hamstern sover.

Katten sover.

Själv har jag varit på födelsedagskalas och ätit tårta hos en av hyresgästerna tillsammans med Märthagreta och hennes lilla dotter.


Av Tant Tagg - 15 juni 2007 11:51

Skolavslutning.

Syrenerna till skolfröken är borta för länge sedan. Inte ens liljekonvaljerna är kvar. Det är torrt och utblommat i världens Ände. Vilka dofter i luften ska ni förnimma om sommar och förväntningar i skolsalarna eller i kyrkan?

Sjunger man Den blomstertid nu kommer nu för tiden, förresten? Eller  är det En dag på stranden av Thomas Ledin?

Numera pratas det om lämpligheten att ha skolavslutning i kyrkan. Är det förenligt med den svenska neutrala skollagen att avsluta terminen där? Ska verkligen en präst prata på skolavslutningen? Är det kränkande att behöva gå till kyrkan på skolavslutningen för personer som inte tror på Gud eller är muslimer? Är det ett religiöst förtryck eller en tradition som inte har med Gud att göra? Eller är det ett kulturarv eller en kulturyttring?

I Världens Ände finns det en kyrka i varje socken. Sveriges kyrkotätaste plats. Det ligger nära till hands att använda kyrkan som samlingslokal. Och av tradition.Idag ifrågasätts skolavslutning i kyrkan.

Ett gymnasium i Ankdammen har blivit anmälda till skolverket för att de upplåter en lokal till en grupp kristna och muslimska elever. En f.d skräpskrubb som kallas för Skolkyrkan med en skylt på dörren har upplåtits av skolan. Det blev en het diskussion mellan rektor, den anmälande eleven som är medlem i Förbundet Humanisterna, skolverket, och biskopen. Förbundet Humanisterna stödjer sig på vad som står i skollagen om att skolan ska vara neutralt när det gäller religion och politik samt inte kränka andra åsiktsyttringar. I det här fallet ett ateistiskt perspektiv. I första ronden vann eleven. De kristna och muslimska eleverna som ville söka stillhet eller för att be fick gå till meditationsrummet, så att de elever som inte trodde på Gud inte kände sig kränkta.

Man undrar om skolavslutning i kyrkan är en kränkning eller en kulturyttring? Jag har upplevt muslimska små barn, hur glada som helst, spela julspel med Jesusbarn och krubba. Deras föräldrar har suttit med tårar i ögonen och sett på deras små telningar. Likaså med den konstiga, katolskt besläktade sed, med ett religiöst inslag av hyllande av helgon, vi har med att fira Lucia. Då har också de muslimska föräldrarna gråtit av lycka.

Är dessa företeelser religion eller en kulturyttring?

Jag ser kyrka, präst och Den blomstertid nu kommer som en kulturyttring. Jag har inga problem med att stiga in en någon Världens Ändes medeltida kyrkor och se det som en kulturskatt och ett historiskt arv.

Men.

Jag har heller inga problem med att somliga människor söker Gud i kyrkan, i gudstjänsten och i psalmen, om det så skulle vara. På skolavslutningar förekommer varken bön eller gudstjänst numera, bara psalm.

Jag menar att det finns en snålhet att inte vara öppen för att man kan ha olika inställningar i sin tro vare sig man är muslim, kristen, ateist, buddist eller tror på Robert Lind i Kramfors. Det är svårt att föreställa sig att det är en kränkning att det finns en en skrubb för bön och avskildhet för de som vill och behöver det. De som inte tror på Gud kan låta bli att gå dit.

Än så länge avslutar barnen i Byn läsåret i kyrkan. Själv minns jag mina egna skolavslutningar och känslan av Högtid, utan att Gud var med, trots att vi var i kyrkan. Som en kulturyttring och tradition. Inte värre än Lucia.

Det är bara att konstatera att en del troende muslimer är mer open-minded än vad icke-troende svenskar är.




Av Tant Tagg - 14 juni 2007 11:50

Var i Världen kan man få stekt lever med bacon och kapris, brun sås, potatis och lingon som dagens rätt? På restauran Brinken i Ankdammen förståss.

Av Tant Tagg - 14 juni 2007 09:08

Katt? Har jag någon sådan? Bor det någon sådan här? Jag såg honom som hastigast i går kväll då han jagade en av underhuggarna.

Av Tant Tagg - 13 juni 2007 20:49

Det är nästan som i Egypten.

Jag och dottern cyklade till bageriet för att köpa bröd och dricka kaffe på eftermiddagen. Precis som i Egypten behöver man inte göra så mycket för att roa sig. En kopp kaffe och sedan kan man bara vänta och se vad som händer.

Av Tant Tagg - 13 juni 2007 11:27

På radions nyheter hörde jag också att ett antal internationella studier har visat att ljusterapi inte har någon som helst dokumenterad effekt på vinterdepression, därför bör vi inte använda det som en behandling mot denna åkomma i Sverige . Det finns alltså inte några vetenskapliga belägg för att ljusterapi är en verksam behandling. I DN:s nätupplaga finns en artikel om detta. Jag läste även om detta på Socialstyrelsens hemsida för en tid sedan och fnös då föraktfullt.

En i Sverige initierad kvinna från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, säger förnuftigt i nyhetsinslaget, att effekten är ringa och skiljer sig mycket lite från placebo. Den eventuella effekt ljusbehandlingen ger, sitter sedan bara i ett kort tag innan den försvinner. Om den överhuvudtaget sitter i, för i de studier man tittat på finns det egentligen inga belägg för att det varken hjälper eller inte hjälper. 

I artikeln på DN:s nätsida finns dock en viss kritik till Myndighetens slutsatser. Studierna har inte gjorts i land på våra breddgrader, där vi har en lång, mörk vinter. Dessutom inte i ljusbehandlingsrum utan i ljusbehandlingsboxar. I Sverige sitter man i grupp och ljusbehandlar sig. Det är ju liksom lite trevligare att sitta tillsammans i ljuset i två timmar än att sitta i en box. Det gör en ju också gladare. Varför har studierna inte gjorts där det är mörkt i flera månader om vintern. England är ju ett bra exempel där man ljusbehandlar folk och har snöfattiga och mörka vintrar. Finns det några engelska studier?

Även SVD:s nätupplaga har en artikel om ljusbehandlingens nytta eller onytta.  Där uttalar sig Mårten Gerle, som leder socialstyrelsens utredning. Han säger att inga nya ljusbehandlingsrum bör upprättas och de befintliga måste stängas. Det är märkligt. Det låter som om det är farligt med ljusbehandling. Rummen måste stängas för att ingen ska fara illa av en verkningslös behandling? Alternativet till ljusterapi, skulle det vara  antidepressiv medicin?

Dessutom skrivs artikeln i SVD i en lite raljerande och nedsättande ton; ungefär "vi har fått lära oss att vi blir trötta och hängiga av mörkret och tallkottekörteln, men ..."  Vad får vi lära oss nu då om mörker, dagsljus och tallkottekörteln?

Får en okunnig uttala sig?

Jag själv som famlar fram i vintermörkret har prövat ljusterapi i flera år och vet att det fungerar. Inte så att man blir glad som en mört, men lite mindre trött och lite mindre livsled. Det är lättare att stå ut på en plats där det bara är mörkt och där vintern varar en vecka i taget under en två månadersperiod, knappt. Det går att överleva vintern.

Nej, det där med att ljusbehandlig skulle vara nys, det är inte sant! Det vet många som har prövat. Och äkta ljus i form av solljus i minst 7 timmar varje dygn är det allra bästa, vet också de som har prövat att åka till ett varmt och ljust land på vintern.  När man är Myndighet bestämmer man vad som är rätt och vad som är fel. Det ska bli intressant att se om jag får lov att få ljusterapi i år eller om jag får höra att det är verkningslöst och man har stängt ljusbehandlingsrummet på inrådan av Myndigheten med Mårten Gerle i spetsen.

Jag kanske måste flytta till Afrika.

Presentation

Omröstning

Vad ska Tant Taggs blogg handla om i framtiden?
 Trädgårdsarbete
 Gnäll
 Kommunalpolitik
 Matlagning
 Sören Katt
 Orättvisor i världen
 Dagbok
 Feminism
 Litteratur
 Precis som förut
 Sjukdom och elände
 Kritisk granskning av den för tillfället sittande regeringen
 Fotografering
 Andlighet
 Ovärldsanalys
 Dikter och poesi

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards