Alla inlägg under juni 2007

Av Tant Tagg - 13 juni 2007 09:11

Hut går hem.

I Ankdammen förnekades det länge att det fanns hemlösa, fast det uppenbarligen fanns det. Hur lågt får välfärden sjunka kan man undra?

Det natthärbärge som till sist öppnade på försök bevisade förståss motsatsen.

I morgonens lokala nyheter hör jag den unge moderate ordföranden i social- och omsorgsnämnden förklara att man ska öppna Världens Ändes första permanenta boende för hemlösa. Ett lägenhetshotell. Jag häpnar när han dessutom berättar att detta ska vara ett lågtröskelboende, d.v.s att du får vara påverkad när du är där, men inte inneha droger eller alkohol på boendet.

Just detta, med att vara påverkad, har varit ett hinder för all missbruksvård i Världens Ände. Du måste vara nykter när du söker hjälp. Här finns ingen avgiftning. Frågan är hur människor med missbruksproblem överhuvudtaget kan söka hjälp. Nykterheten var också uppe till diskussion när natthärbärget skulle öppnas. Du skulle var nykter när du var hemlös och bodde på natthärbärge. Antagligen en helt oförenlig kombination. Nu blev det inte så. Humanismens segrade och du var välkommen till natthärbärget även om du var lite full. Människor utan bostad är tillräckligt stigmatiserade.

Varför har det varit så svårt att erkänna att det fanns hemlösa i Ankdammen under den socialdemokratiska ledningen i den förra kommunala regimen? Strutspolitiken har varit uppenbar. Är det devisen om att alla är lika, som gör att  man inte ens vill se till att det finns ett natthärbärge. Alltså att det skulle vara ovärdigt på något sätt. Ovärdigt välfärden. Maken skulle ha sagt att det beror på den mångåriga sossemarinad som alla har legat i. Beror denna svängning i attityd mot de hemlösa med missbruksproblem och dubbel- och trippeldiagnoser på byte av den politiska färgen i kommunen?

Jag trodde väl aldrig att jag skulle välkomna ett moderatbeslut från Alliansen.

Av Tant Tagg - 12 juni 2007 19:51

Jag har en viss fallenhet för deckare. Det ska erkännas. Det började redan när jag var i 12 årsåldern och började läsa Maria Lang och Stig Trenter.

Nu är jag helt fast i Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson.

Jag sträckläser.

Men jag är inte ensam att fastna i Larsson böcker. Rut som är en betydligt äldre tant än jag, är precis lika fast.

Av Tant Tagg - 12 juni 2007 19:05

Byn ligger i en socken som börjar komma i ropet. Den sista outforskade kustremsan i Världens Ände. Det är chicare än chict nu. Byn blomstrar som aldrig förr. Nu finns det hotell, flera restauranger, stugby, bageri, kaféer, hantverkare och företagare på löpande band.

När maken och jag flyttade hit i början på 90-talet var det rätt dött. Det var som att hitta en vit och bortglömd fläck på kartan. På 70- och 80-talet var det nästan ingen som bodde här. Då skrev Författaren böcker om en avsomnad by som Gud hade glömt. Fabriken som  ägde nästan hela byn hyrde ut halvruttna bostäder till överpriser. Det var nästan bara att putta ikull alltihop, på den tiden.

Nu är det andra tider. Huspriserna skjuter i höjden. Det är här man ska köpa sitt sommarhus när man kommer från Saftlandet. Det är nytt och spännande och oexploaterat. Över 3 miljoner för en strandtomt med en sommarstuga på är småpotatis för en som är van vid priserna i Stockholm. Helt plötsligt finns det massor med tomter till salu i Byn. En detaljplan måste göras. Här kan det expanderas.

Byborna är förståss glada. De som är företagare vill att socknen ska blomstra. Här finns det pengar att tjäna. Var och varannan medborgarna i Världens Ände tjänar pengar på turister. Så har det alltid varit.

När man köpt ett hus med strandtomt i socknen, då vill man förståss vara ifred och  ha det lugnt och skönt. Man vill inte ha extra mycket biltrafik på vägen ner mot hamnen. Inte heller vill man ha en kohage i närheten, för flugornas skull. Inte heller vill man ha så mycket folk och turister i omgivningarna överhuvudtaget, när man nu tillhör den exklusiva kretsen som råkas ha 3 miljoner på fickan. Inte heller vill man ha ett vindkraftverk som granne. Man vill inte ha skylinjen förstörd av ett hus en bra bit bort. En fri horisont är en rättighet när man har semester. Listan på olägenheter kan göras lång. Intressena går i sär.

Därför används de demokratiska rättigheterna flitigt. Din rättighet som medborgare att t.ex. få överklaga bygglov. Det kan du göra i tre instanser. Det är en process som kan ta många år.  Det hela kan drivas in absurdum utan att man kommer någon vart. Om nu de glada byborna såg sin chans att utveckla landsbyggden genom turism och besöksnäring så gick deras intressen helt i sär med de som köper sig ett sommarhus.

Särintressen mellan de som lever av de som firar semester och de som lever för att fira semester är ett dilemma.

Kanske ett slags Moment 22?

Själv gömmer jag mig bakom syrenhäcken när cyckelturisterna far förbi och undrar var havet ligger.

Av Tant Tagg - 12 juni 2007 16:25

Idag har det blåst många sekundmeter i Världens Ände. Heta vindar. Nästan som i Afrika

Av Tant Tagg - 11 juni 2007 17:37

Vattnet kommer inte att räcka i Världens Ände.

Det var en av nyheterna i lokalradion nyss. Vattningsförbudet kommer att komma rekordtidigt i år. Just nu är vattenverkets personal ute och mäter tillståndet i kommunens vattentäkter. Det ser inte bra ut om man jämför med juli förra året. Nu ska alla pooler fyllas på och snart kommer befolkningen att flerdubblas. Alla vill bada och duscha. Fler har anslutits till det kommunala vattnet i år sedan i fjol. Fler vill ha kommunalt vatten.

Hur ska detta sluta?


Av Tant Tagg - 11 juni 2007 17:30

Aldrig tidigare i mitt liv har jag stått och skrubbat färskpotatisen mer än två veckor före midsommar. Potatisarna är stora som ägg. Ibland har det inte ens funnits någon färsk potatis till midsommar. Det har till och med varit svårt att få tag i gammal potatis. Importerad potatis från Cypern har varit det som står till buds. Nu står jag med de äggstora potatisarna redan nu.

Ur led är tiden.

Av Tant Tagg - 11 juni 2007 09:16

Syrenerna har blommat ut i hast. De tidigaste rosorna har tagit vid i trädgården. I värmen sjunger även de på sista versen. Finlands vita ros som överdådigt blommar först av alla, är nästan utblommad. För de som tala latin är det rätta namnet R.pimpinellifolia 'Plena'. Jag fick skynda mig att ta en bild till ett nytt wallpaper. Jag undrar hur länge det dröjer innan jag måste byta kläder på bloggen igen?

Av Tant Tagg - 10 juni 2007 19:45

- Det är konstigt att det är högsommar nu, redan i början av juni, sa jag till maken. Bakom den utblommade syrenhäcken eldade grannen på förfullt. Grillkväll med sönerna. En av hyresgästerna har tillbringat dagen på en filt med en bok. Alla lever sommarliv fast det är några veckor kvar till skolavslutningen och långt till midsommar. Badsäsongen är redan inledd i Världens Ände. Torkan är ett faktum med brunbrända gräsmattor. Det gick fort. För bara någon vecka sedan klippte alla för brinnande livet. Växtkraften var turboartad. På någon vecka förvandlades allt det gröna till brunt. Välkommen till Medelhavet. En bonde jag känner slog vallen i förra veckan. Inte blev det så värst mycket av den. Men ska det bli något alls måste den slås. Nu. Jag lider inte av värmen. Tvärt om. Det är skönt att slippa frysa.


Presentation

Omröstning

Vad ska Tant Taggs blogg handla om i framtiden?
 Trädgårdsarbete
 Gnäll
 Kommunalpolitik
 Matlagning
 Sören Katt
 Orättvisor i världen
 Dagbok
 Feminism
 Litteratur
 Precis som förut
 Sjukdom och elände
 Kritisk granskning av den för tillfället sittande regeringen
 Fotografering
 Andlighet
 Ovärldsanalys
 Dikter och poesi

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards